Насамперед, перед тим як почати монтажні роботи по проведенню електричної проводки в житловому будинку, необхідно визначити потужність, яку планують до установки в житловій будівлі, а також у допоміжних приміщеннях і будівлях. Від планованої потужності і залежить - буде встановлено однофазний ввід або трифазний. Якщо споживча потужність планується до трьох кіловат, то ми зможемо встановити однофазний ввід. Що стосується трифазного вводу, то він не стосується нашого випадку, тому що він включається в регламентні роботи з особливих технічних умов, які повинні бути видані організацією з енергопостачання. Повернемося до однофаз введення.

При проведенні робіт по однофазною схемою (тобто з трехкіловаттной максимальною потужністю), вам потрібно буде купити спеціальний щиток для введення з вимикачами (автоматичними і однофазними). Також це можуть бути запобіжники. Технічні характеристики даного щитка наступні: робочий струм повинен становити не більше 16 ампер. Крім того, вам буде необхідна в певній кількості провідникова продукція, тобто мідні дроти з розміром перетину від півтора до двох з половиною мм2. Звертаємо вашу увагу на те, що алюмінієві дроти не мають регламенту на здійснення внутрішньої проводки. Це зазначено в спеціальних правилах пристрою електричних установок, тому не купуйте цей вид товару. Не забудьте також про покупку вимикачів і розеток в необхідному вам кількості.

Електрична мережа.

При проведенні проводки, виконується трехпроводная внутрішня електрична мережа - це провід фазний, робочий нульовий, а також нульовий захисний. Зверніть увагу, що захисний і нульовий робочий ні в якому разі не можуть бути підключені до загального контактного затискача. Важливо, щоб роботи по прихованої електричної проводки проводилися з таким плануванням, що колись, при необхідності, вона може бути замінена. Для цього, проводку роблять в спеціальних коробах або трубах. Іноді, може бути дозволена проводка відкрита, але це можна робити виключно в пластикових коробах із спеціальним захистом. Ні в якому разі не робіть відкриту проводку в таких приміщеннях, як ванна кімната, кухня, санвузол або душова кімната. Це забороняється! Якщо поруч є горючі основи, то проводка обов'язково робиться в закритих спеціальних коробах або трубах, як ми вже зазначали вище. Відкрита проводка може бути проведена, якщо відстань до горючих основ становить не менше 10 міліметрів.

Електричне внутрішнє обладнання.
Звертаємо вашу увагу на той факт, що штепсельні розетки вам варто встановлювати виключно такі, в яких є захисний контакт, а також з струмом, не менше 10 ампер. Розетки категорично заборонено встановлювати в душових кімнатах, санвузлах і ванних кімнатах. Є одне виключення - якщо вони приєднуються через спеціальні розділові трансформатори, а також, якщо вони захищені спеціальним пристроєм, який може їх відключити в виняткових випадках, номінальний струм якого становить близько 30 мА, а відстань від дверей ванни або душової кабіни - близько 60 сантиметрів і більше. Дуже важливо нагадати, що не менше 50 сантиметрів має становити відстань від розеток або вимикачів до газопроводу. Не забудьте, що вимикачі потрібно і можна встановити на стіні, з боку якої розташовується дверна ручка і висота від підлоги повинна становити 1 метр.

Пристрій для введення.
Спеціальний контейнер і щиток - ось основні складові ввідного пристрою. Електричний лічильник і різні прилади по комутації, такі як запобіжники і автоматичні вимикачі, встановлюються в це ввідний пристрій.

Його необхідно встановити в спеціальному контейнері, який може бути встановлений як всередині будинку, так і на зовнішній стіні будівлі. Це повинно бути добре доступне для обслуговування місце, а висота розташування - близько 1,5 метрів від підлоги або землі (діапазон становить 1,4-1,7 метрів).

Зверніть увагу, що облікові прилади купуються, підключаються і встановлюються організацією з енергопостачання, а забудовник оплачує тільки вартість самих приладів і послуг з їх встановлення.

Встановіть також спеціальний комутаційний апарат, який знімає напругу. Це потрібно зробити для безпечної заміни електричного лічильника в майбутньому, перед його установкою. Апарат захисту (спеціальні запобіжники і вимикач - автомат) повинен бути встановлений після електролічильника, установка повинна бути проведена виключно в фазні дроти. Припустимо встановлювати автоматичні вимикачі в нульовий і фазний провідники. Однак є одна умова - у вимикача повинна бути одна провідна ручка на включення полюсів автомата (обох) і розмикання.

Установка електричного лічильника і введення від вуличної мережі до будинку повинна зробити організація з енергопостачання. Завдання забудовника - забезпечення ізоляторів введення на певній висоті від землі (не менш 2,75 метрів). Не забудьте, що вам буде потрібна механічний захист спуску за допомогою спеціального короба або труби.

Які заходи безпеки потрібно передбачити?

При проведенні монтажних робіт по електричній проводці, а також, якщо ви встановлюєте електричні приймачі, важливо передбачити такі заходи щодо захисту безпеки проведення робіт:

до нульового провідника трехпроводной лінії (захисному) необхідно приєднати всі наявні металеві відкриті корпусу електричних приладів
рекомендовано і дозволено встановити на електролінії спеціальний пристрій, який працює в якості захисту (так зване УЗО), у якого струм відключення не більше 30 мА. Звертаємо увагу на той факт, що робочий нульовий провідник не має, ні в якому разі, з'єднання із захисним провідником, а також з заземленими елементами в зоні дії пристрою захисного відключення
у вступному щитку повинен бути встановлений пристрій захисного відключення.
В обов'язковому порядку необхідно після проведення монтажних робіт укласти договір на використання електроенергії з організацією з енергопостачання.