В умовах постійно зростаючих цін на газ і електрику, в нашій країні все більшої популярності набувають технології енергозбереження. Одним з багатьох варіантів зниження енергоспоживання є використання теплових насосів.

В роботі теплових насосів використовується поновлюваний і, що особливо важливо, безкоштовний джерело енергії - низькопотенційне тепло грунту, повітря, стічних вод промислових процесів, підземних вод і незамерзаючих водойм.

Тепловий насос влаштований таким чином. Носій тепла (суміш на основі спирту і гліколю) проходить по трубопроводу. Тепловий насос відбирає частину тепла і через випарник передає його у внутрішній контур, заповнений холодоагентом, закипаючим при низькій температурі. Рідкий холодоагент, контактуючи з випарником в умовах низької температури і тиску, перетворюється в газ. Потім він надходить в компресор, де тиск, а відповідно і температура холодоагенту, підвищуються. Нагрітий газ потрапляє в конденсатор, де здійснюється теплообмін, і теплова енергія подається в систему теплопостачання будинку. Потім холодоагент охолоджується і, знову ставши рідким, проходить через редуктор тиску в зону низького тиску. При попаданні холодоагенту у випарник, цикл починається знову.

Як видно, тепловий насос працює практично за тим же принципом, що і холодильник, який відбирає тепло з камери охолодження і передає його в навколишнє середовище. Теплові насоси можуть працювати і в зворотному напрямку - забираючи тепло з повітря і віддаючи, наприклад, землі. Це дозволяє використовувати їх в літній час в якості кондиціонера.

При будівництві котеджів найдоступнішим джерелом енергії є тепло грунту. При цьому для установки теплового насоса потрібно пробурити свердловину. Отримавши всю необхідну вихідну інформацію, наші співробітники зроблять ретельний розрахунок параметрів свердловини. Залежно від конкретних умов вона може досягати до 200 метрів в глибину і 12-15 метрів в діаметрі. У деяких випадках доцільно пробурити не одну велику, а кілька неглибоких свердловин для найбільш ефективного досягнення необхідної потужності. Свердловина для теплового насоса прослужить більше 100 років.

Серед основних переваг використання теплових насосів можна назвати наступні:

Економічність. Тепловий насос здатний виробляти в 3-4 рази більше енергії, ніж споживати. Його продуктивність обернено пропорційна рівню температури в радіаторах. Згідно з інструкцією по експлуатації теплових насосів при температурі води +35 градусів, його ефективність буде дорівнює 4, а при температурі +28 градусів ефективність підвищується до 5. Це пояснюється тим, що для нагріву води насос постійно стискає газ, що надходить в компресор. Відповідно, чим сильніше потрібно нагріти воду, тим гарячої повинен бути газ, а значить, тим більше енергії буде витрачено на його стиснення. Якісний насос здатний істотно знизити витрати його власника на опалення.
Простота в обслуговуванні. Після установки і настройки насос працює в автоматичному режимі і не вимагає постійного контролю.
Безпека. Теплові насоси не використовують паливо, відкритий вогонь, небезпечні гази. Жоден з його елементів не піддається нагріванню до температури займання горючих матеріалів. Все це робить тепловий насос практично безпечним. Крім того, він компактний і працює безшумно.
Екологічність. Теплові насоси використовують поновлюване джерело енергії, роблячи процес опалення та кондиціонування екологічно чистим. Він не виробить ніяких речовин, що забруднюють навколишнє середовище.
Ми працюємо тільки з високоякісним і відмінно зарекомендували себе обладнанням всесвітньо відомих виробників, таких як Vaillant (Німеччина), IVT (Швеція), Weider (Австрія), ClimateMaster (США) і ін.