Контур заземления предназначен для защиты от действия электрического тока при попадании напряжения на токопроводящие элементы инженерных систем здания или корпуса оборудования. Заземление – неотъемлемая часть комплекса мер по обеспечению пожаробезопасности жилых, коммерческих и производственных зданий.

В последнее время участились случаи разработки и монтажа «чистых» систем заземления для телекоммуникационного оборудования, т.е. когда компьютерное и другое оборудование заземляется обособленно от общей системы заземления здания. Такие решения крайне непрофессиональны и представляют собой угрозу не только нормальному функционированию телекоммуникационных и компьютерных систем, но и жизни людей.

Контур заземлення призначений для захисту від дії електричного струму при попаданні напруги на струмопровідні елементи інженерних систем будівлі або корпусу обладнання. Заземлення - невід'ємна частина комплексу заходів щодо забезпечення пожежної безпеки житлових, комерційних і виробничих будівель.

Останнім часом почастішали випадки розробки і монтажу «чистих» систем заземлення для телекомунікаційного обладнання, тобто коли комп'ютерне та інше обладнання заземляется відокремлено від загальної системи заземлення будівлі. Такі рішення вкрай непрофесійні і являють собою загрозу не тільки нормальному функціонуванню телекомунікаційних і комп'ютерних систем, але і життя людей.

Щоб розвіяти цю оману, розглянемо, як працює така система заземлення. Наприклад, комп'ютер заземлений «чистим» способом, тобто всі електропровідні частини обладнання приєднані до окремого контуру заземлення, що не бере участь в загальній системі заземлення будівлі, в якому знаходиться комп'ютер.

Що ж відбувається під час короткого замикання, що виникає в мережевому фільтрі, через який живиться комп'ютер? В даному випадку струм короткого замикання піде як через загальний контур заземлення, так і через окреме заземлення комп'ютера. Шляхом нескладних обчислень (беручи за основу середній показник опору трансформаторної підстанції 4 Ом і «чистого» 10 Ом) можна підрахувати, що в стандартній електромережі з напругою 220В максимальна сила струму в несправної лінії становитиме 15,7А. При такому низькому показнику автомат просто не спрацює.

Миттєво відключити струм короткого замикання в лінії, обладнаній автоматом номіналом в 16А, повинен електромагнітний расцепитель, що працює в діапазоні від 45 до 100А. Тобто струм силою в 15,7А НЕ буде розцінюватися пристроєм як аномальна ситуація і, відповідно, напруга буде продовжувати подаватися в систему. В результаті, металевий корпус такого комп'ютера виявиться під напругою, а його користувач - незахищеним від удару струмом силою 157 мА (потенціал на корпусі комп'ютера буде дорівнює 157В, середнє опір людини - 1000 Ом). Цей показник є смертельним для людини.

Ми пропонуємо безпечні та ефективні методи заземлення, що дозволяють знизити різницю потенціалів між металевими електропровідними елементами обладнання та заземленими об'єктами, що знаходяться в безпосередній близькості. Основне завдання - об'єднати в одній точці, звести на головну шину зрівнювання потенціалів всі струмопровідні контури будівлі, тобто всі доступні дотику металеві частини будівлі, трубопроводів, кабелів, систем вентиляції і кондиціонування повітря, блискавкозахисту і т.п. Так як в цьому випадку сила струму в пошкодженій лінії буде істотно більше, автомат моментально відключить пошкоджену ділянку, струм піде в систему заземлення, а система зрівнювання потенціалів забезпечить надійне функціонування всього ланцюга обладнання. Таке рішення дозволяє звести до мінімуму перешкоди при проходженні струму через систему заземлення в аварійній ситуації, завдяки чому буде забезпечена нормальна робота обладнання та безпеку.

Нам кілька разів доводилося мати справу з наслідками роботи «недорогих» електриків, «знайомих» майстрів на всі руки і навіть самостійного проведення електротехнічних робіт. В одному випадку в приміщенні після капітального ремонту з повною заміною електричної проводки напруга в мережі іноді падало до 160В при навантаженні 1.5-2 кВт. Для вирішення проблеми довелося протестувати всі розетки, вимикачі та розподільчі коробки і встановити на кожну фазу по стабілізатора напруги. Фази були перепідключитися, а навантаження рівномірно розподілена по квартирі. Також було виконано якісне заземлення з дотриманням всіх стандартів і норм безпеки. В результаті при одночасному використанні електрочайника, праски, кондиціонера, компресора і максимального освітлення квартири напруга падало з 232 до 218В при силі струму 40А, що становило майже максимальне навантаження проводки. В іншому випадку в одну з квартир двоповерхового восьмиквартирного будинку було заведено відокремлений заземлення для комп'ютера і пральної машини.

Через місяць роботи в такому режимі нульовий робочий провідник отгорел, в результаті чого у мешканців даної квартири згорів монітор, а у сусідів знизу - телевізор. Ситуація погіршувалася ще й тим, що проведення не була замінена повністю, нова, причому найдешевша, додавалася до старої. В результаті роботи таких «електриків» господарі квартири понесли значні збитки, довелося повністю міняти проводку і встановлювати стабілізатор напруги, так як коливання напруги варіювалися в межах від 195 до 268В. Не кажучи вже про витрачений час і клопотах, пов'язаних з новим ремонтом.

Енергопостачання - надзвичайно важлива складова системи життєзабезпечення будинку. Від її якості залежить не тільки комфорт, але і безпеку житла і людей, які в ньому проживають. Всі фахівці нашої компанії мають високу кваліфікацію, практичним досвідом і навичками роботи, мають всі необхідні дозволи для виконання електромонтажних робіт. Довірте свою безпеку професіоналам! Ми оперативно і кваліфіковано розробимо проект контуру заземлення, системи електропостачання Вашого будинку або квартири, а також візьмемо на себе всі турботи, пов'язані з їх погодженням у відповідних органах. У нас Ви також можете отримати консультацію щодо будь-яких проблем з існуючою системою електропостачання, коливань або зниження напруги і заземлення. Наші фахівці виїдуть на місце, зберуть необхідну інформацію і знайдуть найбільш прийнятне і найменш витратне рішення Вашої проблеми. Наша репутація є гарантією якісного сервісу.