Багато сфери життєдіяльності потребують електроенергії і дбайливе ставлення до неї можлива у всіх цих галузях. Навіть найпростіші заходи по відношенню до економії електроенергії повинні базуватися на усвідомленні самої людини необхідності цих заходів. Такі прості дії як вимикати світло, коли в ньому немає необхідності, відключення електроприладів, коли в них немає необхідності, повинні бути закладені в свідомості.

Але можна знизити споживання енергії та не надаючи прямого впливу на електроприлади (виключення). Утеплення приміщень на роботі, кімнат будинку також значно впливає на економію електроенергію, а саме - утеплення будинків веде до зменшення витрат тепла, а значить і до зменшення витрати палива, яке йде на виробництво електроенергії. В даному випадку можливо і пряма економія електроенергії, за допомогою зменшення використання нагрівальних приладів при низьких температурах, коли на вулиці холоду. Економічність електроенергії при низьких температурах можлива за рахунок створення теплоізоляції для підтримки сприятливого і комфортного для людини мікроклімату в приміщеннях.

Тому ще при будівництві будинків слід ретельно продумувати теплоізоляцію за допомогою ущільнення самих стиків між панелями. Використання теплоізоляційних матеріалів, утеплення дверей і вікон можливі при ремонті квартир, будинків. Теплоізоляція буде зберігати тепло, яке виділяють різні електроприлади - холодильники, комп'ютери, телевізори, лампи тощо.

Значний витрата електроенергії йде на освітлення приміщень організацій, підприємств, прилеглої території будівель, офісів. В даному випадку, щоб заощадити електроенергію, необхідно пофарбувати стіни будівель і всередині приміщення в світлі тони і вибрати світлу побілку для стель. Адже, як відомо, світла поверхня здатна відбивати світло, що сприяє більшому висвітленню. Також для економії електрики можна використовувати світлодіодні лампи і сучасні лампи енергозбереження - якість освітлення при цьому ні скільки не страждає.

Часто можна спостерігати таку картину - вуличні лампи горять в денний час, вода, нагрівальні електроприлади, які використовують для підігріву води, після закипання продовжують працювати. В даних випадках необхідно подумати не тільки про дбайливе ставлення до електроенергії, а й про термін експлуатації самих приладів, ламп.

Зменшення матеріаломісткості та енергоємності продукції, що виготовляється, як результат науково-технічної революції, забезпечує значну економію електроенергії. Сприяє цьому і використання різних технологій виготовлення, зберігання і транспортування продукції, які з'явилися в ході науково-технічного прогресу.