В 2020 році Компанія T-Mobile оголосила, що вона першою в світі запустила комерційну загальнонаціональну мережу 5G з автономної архітектурою.
Мережі 5G можуть бути двох видів: неавтономні (Non-Standalone Access або NSA) і автономні (Standalone Access або SA). Спочатку всі комерційні мережі 5G ставилися до першого виду. Їх особливістю є використання нової радіомережі в поєднанні з базовою мережею попереднього покоління - 4G LTE. Це дозволило раніше почати пропонувати послуги 5G, але в такій мережі неможливо в повній мірі реалізувати переваги 5G. Головним чином, мережі 5G NSA були орієнтовані на споживчі термінали, а для IoT та інших вимогливих завдань межмашинного взаємодії необхідні мережі 5G SA. У них не використовуються компоненти 4G LTE: як радіомережа, так і базова мережа повністю відповідають новим специфікаціям. Це дозволяє розкрити справжній потенціал 5G у вигляді високих швидкостей, малих затримок і широких можливостей підключення, що має прокласти шлях новим програмам і дати поштовх таким областям застосування, як мобільна доповнена і віртуальна реальність, хмарні гри, переклад в реальному часі і багато іншого.5GNationwideMap-8-4-20-Final-2_large_1.jpg


Мережа 5G SA, введена в експлуатацію T-Mobile, розширила покриття в США на 30%, охопивши місця проживання майже 250 млн осіб в більш ніж 7500 містах. Базова мережа побудована на обладнанні Cisco і Nokia, радіомережа - на обладнанні Ericsson і Nokia. Запуск мережі оператор зазначив груповим польотом дронів.

Lisbon_Drones_11_large_1.jpg