Швеція першою запустила 4G в грудні 2009 року. У 2017 році 4G став стандартом мобільного зв'язку в усіх розвинених країнах світу. Україна з горем навпіл запустила 3G в 2015 році. Українцям тільки належить дізнатися, що таке життя з 4G. Це в десятки разів більші швидкості передачі даних, миттєвий відгук сайтів, краще покриття країни радіосигналом.

У 2018 року мобільні оператори України запустять мобільний зв'язок четвертого покоління - 4G. Для цього вони на двох державних тендерах куплять ліцензії на радіочастоти в діапазоні 2 600 МГц і 1 800 МГц. Перший тендер відбудеться в січні 2018 року, другий, за даними джерел ЕП, - в лютому 2018 року.

Чи потрібно Україні 4G, чи виросте вартість мобільного зв'язку після його запуску, хто зможе користуватися цією послугою? Відповіді на ці та інші питання від стратегічного директора напрямку мережевих рішень шведської компанії Ericsson Йонаса Неслунд.

- Чи виросте вартість мобільного зв'язку після запуску 4G?

- В першу чергу, це залежить від планів мобільних операторів. У країнах, де був запущений LTE (Long-Term Evolution - довготривалий розвиток, офіційна назва 4G. - ЕП), вартість тарифних планів не змінилася.

Оператори почали збільшувати ліміти на передачу даних в діючих тарифних планах. У США після запуску LTE оператор T-Mobile вивів на ринок безлімітні пакети. З технологією 3G у них не було такої можливості. Справа в тому, що ефективність інвестицій в 4G більш висока, ніж у 3G.

Собівартість послуг для оператора на обладнанні буде найнижча саме на технології 4G. Вартість кожного гігабайта для оператора буде нижче, ніж на технології 3G. Це тому, що оператори зможуть передавати абонентам більше даних і зможуть покрити більшу територію.

- Чим з технічної точки зору 4G відрізняється від 3G?

- 3G використовує для роботи смугу радіочастот шириною 5 МГц. Для збільшення пропускної спроможності можна додати ще одну смугу 5 МГц і ще 5 МГц. Однак ці смуги повинні йти послідовно один за одним.

Як відомо, в лютому 2015 року "велика трійка" мобільних операторів купила ліцензії на смуги радіочастот для 3G. Ширина цих смуг склала 15 МГц в діапазоні до 2 000 МГц і 15 МГц - в діапазоні 2 100 МГц.

Джерело: "КИЇВСТАР"

Одне з головних відмінностей і переваг технології LTE в тому, що вона дозволяє об'єднувати дуже вузькі - від 1,4 МГц - смуги радіочастот з різних діапазонів: 700, 800, 900, 1 800 2 100, 2 300, 2 600 3 500 МГц. Технологія дозволяє набрати смугу шириною до 40 МГц. Це важливо з двох причин.

По-перше, найближчим часом для 4G будуть відведені частоти в двох "далеких" один від одного діапазонах - 1 800 МГц і 2 600 МГц. Ці смуги операторам потрібно буде об'єднати для максимально ефективного використання.

По-друге, діапазон 1 800 МГц дуже фрагментований - нерівномірно розподілений серед трьох мобільних операторів. Якщо не реорганізувати спектр, операторам доведеться об'єднувати власні вузькі смуги радіочастот.

Всі ці переваги 4G служать одній меті: максимально збільшити ширину смуги радіочастот. Чим ширше смуга, тим краще буде працювати технологія 4G.

Ще дуже важливо, що 4G-смартфони самі поєднують різні смуги частот. Тобто агрегація частот відбувається на самому пристрої. В технології 3G агрегація відбувається на рівні мережі мобільного оператора.

- В Україні смартфонами користуються 60% абонентів мобільного зв'язку. З цих 60% тільки 15-20% смартфонів підтримують 4G. Чи достатньо в країні потенційних користувачів, щоб запускати такий проект?

- За даними Ericsson, в Україні проникнення смартфонів становить 66%, а терміналів 4G - 25-30%. Навіть якщо таких терміналів 15%, їх вистачить для запуску 4G. Це найактивніші і найбільш платоспроможні споживачі.

Припустимо, ці 15% користувачів можуть споживати 50% усього мобільного трафіку в мережі оператора. Ці користувачі відразу почнуть використовувати 4G. Вони знизять навантаження на частоти для 3G. Як я вже говорив, 3G працює на частотах 2 100 МГц, а 4G буде працювати на частотах 1 800 МГц і 2 600 МГц.

Таким чином, LTE зробить життя кращим для тих, хто перейде на 4G, і для тих, хто продовжить використовувати 3G.

- Люди скаржаться на погане покриття 3G і низька якість зв'язку третього покоління. Чи треба запускати 4G, якщо ми ще толком не запустили 3G?

- Немає необхідності досягати стовідсоткового покриття 3G, щоб запускати наступну технологію. У 4G апріорі буде краще покриття і вище швидкість, ніж у 3G. Все одно в деяких місцях ми будемо "відкочуватися" до технології EDGE, але це не повинно зупиняти операторів.

В ідеальному варіанті запуск технології 4G на частотах 1 800 МГц необхідно комбінувати з 4G на більш низькому діапазоні частот. 1 800 МГц - це основний спектр частот для технології четвертого покоління, але на частотах 600-700 МГц можна забезпечити дуже велике покриття. На цих частотах у багатьох країнах раніше працювало аналогове телебачення. Зараз вони звільняються для 4G.

- З переходом країн на 4G спостерігається розквіт ОТТ-сервісів - Viber, Skype, WhatsApp, Messenger, Telegram. Чи перейдуть світ і Україна на модель, коли оператори продаватимуть лише інтернет-трафік?

- Я так не думаю, але теоретично це можливо. Я не думаю, що голосові послуги повністю зникнуть, тому що мобільний номер - це унікальний ідентифікатор людини. Є дуже багато різних додатків, але все одно до цих пір єдиним глобальним ідентифікатором залишається номер телефону.

Мобільні оператори хочуть зберігати певну вартість голосових дзвінків, тому вони будуть пропонувати більш високу якість голосового зв'язку. Оператори будуть запускати технологію VoLTE (передача голосу по мережі 4G. - ЕП). Вона дозволить дзвонити з вбудованого додатка по мобільній мережі без використання ОТТ-сервісу. Дзвонити можна буде з мережі 4G і мережі Wi-Fi.

Мобільні оператори будуть віддавати пріоритет VoLTE-трафіку. Якість голосового дзвінка буде набагато краще, ніж в мережі 3G.

Пріоритет VoLTE дуже важливий для якості зв'язку. Наприклад, Viber забезпечує прийнятну якість голосового зв'язку, коли поруч немає інших абонентів. Як тільки інші абоненти починають дивитися відео або використовувати дані, обсяг трафіку зростає і якість зв'язку падає. Все тому, що мобільна мережа сприймає трафік Viber як будь-який інший потік даних.

- Де 4G з'явиться на самому початку?

- У містах. Там вище потреба, тому що потрібно розвантажити існуючу 3G-мережу. У деяких країнах розвиток 4G починалося з сільських місцевостей, але це було виключно вимога держави.

- Скільки часу потрібно для покриття зв'язком 4G ключових міст?

- Технологічно це можна зробити швидко. Устаткування, на якому в Україні будували мережу 3G, вже готове до 4G. Воно може бути просто оновлено програмним методом. Тому обсяг інвестицій в розгортання мережі 4G в деяких містах буде нижче, ніж в тих регіонах, де взагалі немає обладнання.

- Як перед покупкою смартфона визначити, чи підтримує він 4G?

- Сьогодні більшість телефонів підтримують три основні частотні діапазони: 900, 1 800 і 2 100 МГц. З точки зору виробника телефонів немає сенсу виключати якийсь частотний діапазон. Зараз в світі існує 5,5 тис моделей смартфонів, які підтримують 4G.

- Кажуть, радіус дії базової станції для зв'язку 5G - всього 10-50 м.

- Давайте спочатку розберемося з частотами. Зараз 5G збираються запускати на частоті 3 900 МГц або 2 600 МГц. Звичайно, чим вище частота, тим менше площа покриття сигналом. У мережі 5G на частоті 3 900 МГц ми хочемо досягти швидкості до 1 000 гігабіт на секунду.

Площа покриття 10-50 м - трохи занижений показник, хоча вона дійсно буде обмеженою. 5G буде запускатися для досягнення дуже високих швидкостей передачі даних. Втім, 5G буде працювати і на більш низьких частотах, таких, які використовує 4G. Технологія 5G буде працювати в комбінації дуже високих і дуже низьких частот.

- Чи потрібно Україні вже зараз думати про запуск 5G?

- Інвестуючи в 4G, ми думаємо про 5G. 4G буде розвиватися і стане тим, що називається LTE Advanced Pro. Можливості такої мережі будуть близькі до тих, що ми очікуємо від 5G. 5G - це не тільки покриття, але і додаткові технології.

Це нарізка мережі під кожен додаток, це виділення гарантованої смуги, це розподілена хмарна технологія, це наднизька затримка.