Без впровадження технології 4G неможливий розвиток вітчизняних інформаційно-комунікативних технологій, однією зі складових яких є інтернет-трафік, зазначає Володимир Семиноженко, голова Держагентства з питань науки, інновацій та інформатизації.

 

За його словами, протягом 2011-2013 років у багатьох країнах світу - Європейського Союзу, СНД, в Азії і Африки - третє покоління зв'язку (3G) в діапазоні 2100 МГц введений досить широко, а на рівні законодавства передбачена технологічна нейтральність для діапазонів 900 / 1800 МГц з метою надання послуг зв'язку 3G і / або 4G (LTE).

 

«Тому гальмування з введенням в Україні послуги інтернет-доступу за стандартами останніх поколінь зв'язку (3G, 4G) створює реальну загрозу значного технологічного відставання інформаційного суспільства та впровадження ІКТ», - стверджує Володимир Семиноженко.

 

Голова Держінформнауки зазначає, що розуміння необхідності подальшого розвитку, поширення і популяризації технології зв'язку четвертого покоління в українському суспільстві існує. Так, в Стратегії розвитку інформаційного суспільства в Україні, яку уряд схвалив на засіданні 15 травня 2013, зазначається, що одним із стримуючих чинників впровадження електронного урядування в Україні є проблеми організації широкосмугового доступу для користувачів і низькі показники якості доступу до інтернету.

 

Тому створення інфраструктури широкосмугового доступу в інтернет на всій території України віднесено у зазначеній Стратегії до пріоритетів формування сучасної інформаційної інфраструктури країни. У тому числі мобільний широкосмуговий доступ на базі використання технологій мобільного зв'язку третього і четвертого поколінь.

 

Крім того, з метою завершення процесу конверсії смуг радіочастот Кабінет Міністрів доручив відповідним центральним органам влади переглянути Національну таблицю розподілу смуг радіочастот України та Плану використання радіочастотного ресурсу з урахуванням міжнародного поділу, результатів Всесвітньої конференції радіозв'язку 2015 Міжнародного союзу електрозв'язку і директив Європейського Союзу (постанова Уряду від 14.08.2013 № 590).

 

На вирішення цього питання направлено і останнім доручення Президента від 11 вересня 2013 по забезпеченню реалізації національного проекту «Відкритий світ», яким передбачається створення інформаційно-комунікаційної освітньої мережі національного рівня на базі технологій радіозв'язку четвертого покоління (4G) ». Згідно з дорученням глави держави Кабмін повинен забезпечити необхідне для реалізації проекту фінансування, застосувати податкові стимули для поставки необхідного обладнання тощо.

 

«Питання впровадження технологій мобільного зв'язку третього і четвертого поколінь є надзвичайно актуальними і важливими для розвитку інформаційного суспільства в Україні. Це не тільки розвиток економіки як такої, це - наш імідж у світі. І ми повинні зробити все, щоб він був на висоті. При цьому слід пам'ятати, що робота повинна бути комплексною і вестися в різних напрямках, так як рівень споживчого попиту на 4G залежить не тільки від дій влади, але й від координації дій всіх учасників і складових ринку », - підкреслив голова Держінформнауки.